
Hur skulle du beskriva uthyrningsläget under årets första kvartal för retail?
Retailmarknaden börjar stabiliseras något i flera segment, vilket ger en positiv framtidstro för många aktörer. Konsumenter börjar känna sig tryggare i räntenivåer och vågar därför spendera mer pengar. Trots detta ser vi att flera aktörer har försatts i konkurs eller rekonstruktion, vilket skapar oro och en avvaktande inställning till expansion.
En positiv framtidstro gör att flera aktörer vill växa. Vidare finns det många vakanser och därmed en flexibilitet i vad vi som rådgivare kan erbjuda kunderna. Vi ser en bra intressenivå, men en oro för risker som kommer med investeringen vid en nyetablering. Många aktörer vill därför hyra, men söker bra affärer med förmånliga villkor, där storleken på den initiala investeringen är så liten som möjligt.
Vilka typer av hyresgäster är mest aktiva just nu, och vilka typer av ytor efterfrågas mest?
Vi ser generellt att aktörerna fokuserar på att effektivisera sin ytanvändning och minska spillytor, framförallt inne i stan. Därmed söker sig många aktörer till mindre ytor med fokus på effektivitet.
De hyresgäster som just nu är mest aktiva är lågprisaktörer och dagligvaruhandel, framförallt i storhandelsområden, gallerior och externhandelsområden. Vidare är det hög efterfrågan inom mat & dryck-segmentet generellt, och där fristående restaurangbyggnader med drive through-möjligheter är extra heta.
Ser ni några tydliga trender i hyresgästernas krav eller önskemål som påverkar hur ni jobbar med uthyrning?
Många aktörer behöver förmånliga hyresvillkor med rabatter under den första perioden för att våga genomföra en etablering. Vidare söker man lokaler som är enkla att flytta in i, där fastighetsägaren anpassar lokalen och gör de initiala investeringarna. Som hyresvärd behöver ha en längre tidshorisont där fokus ligger på att få en hyresgäst på plats; affären kommer på sikt med en positiv framtidstro.
Har vakansgraden förändrats under kvartalet och hur arbetar ni aktivt för att minska den?
I och med att många söker sig till mindre lokaler och fokuserar på att effektivisera sin ytanvänding leder det i sin tur till att det uppstår en del vakanser. Vidare präglas marknaden av etableringsstopp, där man fokuserar på befintliga etableringar och har satt nyetableringar på paus. Detta gör att vår rådgivning behövs mer än någonsin, och det är extra viktigt att vi gör vår hemläxa. Vi behöver göra en gedigen analys, ta fram USP:ar och fokusera på att få in rätt aktör på rätt plats.
Hur påverkas hyresnivåerna av rådande marknadsläge och hur tror du det kommer att utvecklas resten av året?
Hyresnivåerna styrs givetvis av efterfrågan och läge. I prime-lägen är hyresnivåerna stabila och vi ser fortsatt efterfrågan. I exempelvis gallerior och externhandelsområden styrs efterfrågan mycket av vad som finns runtomkring. Om rätt aktörer finns runtomkring skapar det en attraktiv produkt med högre efterfrågan vilket driver upp hyresnivåer. Är sammansättningen av hyresgäster rörig utan möjligheter till synergier, samt med många vakanser, behöver fastighetsägare kompensera med rabatter och förmånliga villkor för att attrahera rätt aktörer och på sikt bygga en attraktiv omgivning som motiverar en högre hyresnivå.
Finns det några särskilda områden eller segment där ni ser ökad eller minskad uthyrningsaktivitet?
Bra lägen inne i Stockholm City är alltid heta och eftertraktade. Vi ser även hög efterfrågan på Södermalm. Runtom i landet ser vi att gallerior har fått ett uppsving efter att de haft det tufft under pandemiåren. I klassiska handelsområden ser vi stor efterfrågan på lågpris, mat & dryck samt wellness.
Sofia
Analyser, Uthyrning
Av: Sofia Petzelius
/01 Apr 2025